Proefprojecten lijmpluggen: voor jongplanten van topkwaliteit

You are here

Lijmpluggen

Proefprojecten lijmpluggen: voor jongplanten van topkwaliteit

Bij Microflor hebben we een reputatie hoog te houden op kwaliteitsvlak. De voorbije jaren verrichtten we dan ook flink wat onderzoekswerk naar verschillende soorten pluggen. Intussen beginnen onze eerste grootschalige proefprojecten met lijmpluggen vruchten af te werpen. Kwaliteits- en R&D-coördinator Arne Steelandt blikt terug en vooruit.

“De Phalaenopsis-markt is de voorbije jaren ingrijpend veranderd. De concurrentie wordt groter, dus betrouwbaarheid en onderscheidend vermogen zijn meer dan ooit een must. Tegelijk zijn de kwekers geen vragende partij om aan de slag te gaan met de diverse teeltsystemen van hun verschillende leveranciers. En dat terwijl de diversiteit verder blijft toenemen: het aantal tray-modellen op de markt groeit en ook de variatie qua grootte en samenstelling van pluggen neemt toe.

Nog enkele harde noten te kraken

Er is een goede reden waarom er vandaag nog altijd diverse systemen op de markt zijn: geen enkel voldoet aan alle behoeften. Met andere woorden: het blijft zoeken. Wel werd de voorbije jaren flink wat onderzoekswerk verricht, vooral naar het telen op pluggen. Zeker het behoud van wortelkwaliteit en de kwalitatieve verhandeling van de jongplanten – om te sorteren of gewoon in te potten – vormen hierbij nog grote uitdagingen.

De wortels blijven bijvoorbeeld vaak aan de trays kleven. Dat leidt tot kwaliteitsverlies en zorgt ervoor dat het proces moeilijk te automatiseren valt. Die harde noten kraken zal nog wat tijd vragen. Maar achter de schermen blijven we hard werken om vooruitgang te boeken. Microflor wil zijn klanten immers jongplantmateriaal leveren van topkwaliteit, vandaag en morgen.

Kom onze proeven bewonderen

De voorbije jaren bouwden we heel wat ervaring op met de Van Der Knaap-plug. Vervolgens zetten we in 2017 een aantal grootschalige proeven op met Quickpluggen en alternatieve VDK-pluggen. De eerste planten die volgens dit procedé werden geteeld, werden de afgelopen weken aan onze klanten geleverd en de komende maanden volgen er nog meer.

Het zou voorbarig zijn om na deze eerste grote proeven al conclusies te trekken. Er zijn duidelijke verschillen waar te nemen. Maar hoewel we de verschillende proeven apart hebben aangestuurd, hebben we niet het gevoel dat we uit elke proef al het beste hebben kunnen halen. De herhalingen die de komende maanden verkoopklaar worden, zullen ons hierbij helpen. Intussen raden we u aan om zelf te komen kijken naar onze proeven. We horen graag uw ongezouten mening over onze Microflorkwaliteit!”

Vragen over Microflors beleid? Neem contact met ons op.