Helleborus niger uit weefselkweek: lang leve de voorspelbaarheid

Zaad- versus weefselkweek

Waarom Microflor weefselkweek voor alle helleborus-rassen verkiest boven vermeerdering via zaad? Omdat dit volledig past binnen onze missie: enkel planten met de hoogste marge halen de eindmeet. En dat is precies wat weefselkweek belooft.

 

Net zoals bij vermeerdering uit zaad kruisen we een moeder- en vaderplant die reeds aan een aantal doelstellingen voldoen. De zaden die we hieruit oogsten, zaaien we uit en laten we uitgroeien tot bloeiende planten. Vervolgens gaat Microflor een stap verder en selecteren we de plant die perfect aan onze eisen voldoet. Dus met het gewenste bloeiseizoen, de perfecte bloempositie, bloeirijkheid, uniformiteit enzovoort. Op dat moment krijgen we ook een beeld van plaaggevoeligheid. De beste plant(en) selecteren we dan en vermeerderen we in het labo. De stekjes die hieruit komen, potten we op om vervolgens opnieuw te testen. Pas als we een ras overhouden dat aan alle eisen voldoet, zullen we de productie opschalen en deze plant op de markt brengen. Planten die dus genetisch 100% identiek zijn.

 

Bij vermeerdering uit zaad start de productie meteen na het kruisen van een moeder- en vaderplant. Belangrijkste verschil met weefselkweek? Doordat de zaden uit de kruising genetisch niet identiek zijn, krijg je grotere verschillen tussen de planten. Gevolg? Minder uniformiteit en ook de minder sterke planten zullen bij de teler terecht komen. Je kan ook moeilijker voorspellen wanneer ze in bloei komen, wat bij weefselkweek wel het geval is.

Waarom is weefselkweek zo interessant bij een Microflor Helleborus niger?

Voorspelbaarheid is een belangrijk criterium in onze sector. Als teler wil je je productie exact kunnen inplannen. Zoals de Helleborus niger, of kerstroos, als vaste waarde eind november. De kerstroos moet, zoals de naam al doet vermoeden, floreren rond kerst. Met andere woorden het verkoopsmoment ligt tussen week 42 en 50. Timing is dus alles voor deze populaire kerstbloeier. En dankzij onze genetica en onze keuze voor weefselkweek staat hij er net dan.

 

Wat maakt deze Helleborus niger nu zo bijzonder? Toegegeven, zijn naam heeft hij niet helemaal mee. Niger verwijst naar zijn pikzwarte wortels. Maar voor de rest straalt hij met zijn melkwitte bloemblaadjes pure onschuld uit. Wat hem nog meer typeert? Hij vormt geen stengel met bladeren, maar de bloemen en bladeren groeien meteen uit de grond. Verder is de plant groenblijvend en wordt hij ongeveer 30 cm hoog. De bladeren zijn glimmend donkergroen en leerachtig. Ontdek hier onze ViV®-niger-collectie. Je kan hen herkennen aan de mannennaam bij elke soort.

Voorspelbare productie, controle over je arbeidskosten, verhoogde stabiliteit en kwaliteit

Met ons Microflor Helleborus niger assortiment vermeerderd uit weefselkweek kan je dus perfect je productie plannen naar de belangrijkste verkoopsweken. Bij vermeerdering uit zaad spreidt de bloeiperiode zich over meerdere maanden. Door sterke genetica en een strenge rasselectie hebben onze rassen minder last van voorbloei en slecht blad en verkrijg je uniforme partijen. Dit scheelt een hoop knipwerk in de voorbereidingsfase, en sorteerwerk tijdens de verkoopsweken. Met het Microflor assortiment krijg je de hoogste kwaliteit die je voor de voet kan rapen op het moment dat jij ze in de markt wil zetten. Die voorspelbaarheid is een belangrijk voordeel, maar er zijn er nog. Planten uit weefselkweek onderscheiden zich ook door de stabiliteit en de kwaliteit. Bovendien veredelen we naar rassen die niet of nauwelijks ziekte- of plaaggevoelig zijn. Rassen die onvoldoende scoren, worden niet weerhouden of gaan uit assortiment.

Voor Microflor geldt steeds de meest rendabele plant voor onze klant, en dat kan alleen door een assortiment aan te bieden dat aan de hoogste verwachtingen voldoet: voorspelbaar, stabiel, kwalitatief en kosten-efficiënt.

We zetten nog enkele troeven in de kijker. Zo zijn de pluggen zwaarder dan die bij productie uit zaad. Voordeel? Je kan ze efficiënt en in grotere potmaten (P13-P21) oppotten. Je krijgt ook snel een meer gevulde pot. Een bloemsteel kan tot twee à drie bloemen bevatten en meer dan vijfentwintig bloemen per plant. Resultaat? De planten vormen een uniform geheel, zijn op het juiste moment klaar voor verkoop en bloeien wel tot gemiddeld drie maanden. Zijn ze uitgebloeid, dan kleuren ze levendig groen. Met andere woorden: ze blijven hun charme behouden. Zelfs na een jaar bij herbloei in de tuin van de consument.

  • Nauwelijks ziekte- of plaaggevoelig
  • Grote en zwaardere pluggen
  • Mogelijk in grotere potmaten
  • Meer dan 25 bloemen per plant
  • Uniform geheel
  • Op het juiste moment klaar voor verkoop
  • Gemiddeld 3 maanden bloeitijd

 

Betere kwaliteit = duurder marktsegment

Bottom line? Met onze Microflor Helleborus niger uit weefselkweek kies je als teler voor stabiliteit, kwaliteit en voorspelbaarheid. Uiteraard heeft dat zijn prijs. Met deze Helleborus niger zit je in het hogere marktsegment. Maar de prijs valt perfect te verantwoorden omdat je zowel naar je klanten als naar consumenten je belofte waar kan maken. Sterke planten die lang meegaan.

 

Kennismaken met ViV® Hindrik, ViV® Willem, ViV® Alexander, ViV® Viktor, ViV® Vince, ViV® Albert, ViV® Edward of ViV® George? Vraag ernaar bij je accountmanager.