Waarom jongplanten sorteren cruciaal is voor sterke gloxinia’s

You are here

Waarom jongplanten sorteren cruciaal is voor sterke gloxinia’s

De sleutel tot sterke en groeikrachtige planten? “Een effectief sorteringsproces,” aldus Jos ten Have, co-eigenaar van de Nederlandse kwekerij J&P ten Have. “En dat begint eigenlijk al bij de plantleverancier. Een goede sortering van de geleverde jongplanten is nodig voor een optimale teelt en afzet.”

J&P ten Have kweekt onder meer Gloxinia Sonata, een knolgewas uit de Gesneriaceae-familie dat gekend is voor zijn gevulde bloemen en vele knoppen. “Onze jongplanten komen van Microflor, waar ze al vanaf het begin worden gesorteerd volgens grootte en behoeften,” aldus Jos. “Zo krijgt elke plant de juiste verzorging – iets waar wij ook de vruchten van plukken.”

Uniforme groei van de gloxinia’s

“Door te sorteren draagt Microflor bij tot een uniforme groei van de gloxinia’s bij ons,” legt Jos uit. “Hun sortering biedt ons een uitstekende start van het kweekproces: plantjes van gelijke grootte, met eenzelfde behoefte aan water en licht. Het gevolg? We kunnen de gloxinia’s op dezelfde manier bewateren en verzorgen. En ze groeien aan een gelijkaardig tempo uit tot sterke planten, cruciaal voor ons om te beantwoorden aan de marktvraag naar kwaliteit.”

“Door te sorteren biedt Microflor ons een uitstekende start van het kweekproces. En dat draagt bij tot de uniforme groei van onze Gloxinia’s.”

Duurzaam telen door verzorging op maat  

Hoe beter de (voor)sortering, hoe meer de plantverzorging ‘op maat’ kan gebeuren. “Kleinere plantjes hebben bijvoorbeeld minder water nodig. Dankzij het sorteringsproces weten we exact wat elke plant nodig heeft. Resultaat: minder onnodig water- en mestverbruik, minder productieverlies door een verkeerde behandeling en vooral een milieuvriendelijke, duurzame manier van telen.”

Perfecte planning, tijdige levering

Sorteren zorgt ook dat er tijdig en regelmatig voldoende grote, groeikrachtige planten beschikbaar zijn voor de klant. Jos: “Planning is erg belangrijk om onze verkoopdoelen te behalen. En sorteren – zowel bij Microflor als bij ons – zorgt voor een stabiele, goed stuurbare planning. Grote, snel groeiende planten zijn eerder klaar voor de markt. Voor kleinere planten passen we het teeltproces aan. Op die manier proberen we steeds aan onze aantallen te komen om uit te leveren.”

De logistieke en financiële vruchten       

Hoe gelijkmatiger een partij planten groeit, hoe efficiënter de teelt en hoe makkelijker het wordt om de partij in slechts enkele keren leeg te rapen. “Dat scheelt uiteraard in tijd, kosten en kwaliteit,” benadrukt Jos. “Omdat gesorteerde planten ook sterker zijn, voldoen ze perfect aan de kwaliteitseisen van onze klanten. Resultaat: een optimale afzet voor ons, kwaliteit voor de klant.”

Microflor hoort graag uw specifieke wensen voor het sorteringsproces. Neem vandaag nog contact met ons op.