Retirement Ronie Van Rysselberghe

Ronie: 41 jaren in 41 regels

Ronie in drie woorden: warm, positief & oplossingsgericht. Maar drie woorden zijn te weinig om een carrière van 41 jaar in samen te vatten. We doen een poging in 41 regels.

Van arbeider naar bedrijfsleider

Ronies carrière start niet met een businessplan. Wel met een uitgesproken drijfveer: zijn grenzeloze liefde voor de natuur. En de drang om die te verweven met zijn professionele leven. Hij wil geen stappen overslaan en begint bij het begin. Als arbeider leert hij de stiel. Zijn diploma van landbouwingenieur laat hij thuis. Niemand die het weet. Maar het valt wel op. Zijn gedrevenheid om dingen bij te leren, om problemen bij de wortel aan te pakken, om anderen te enthousiasmeren. En wanneer de contouren van Microflor verschijnen, kan hij zijn goesting om te ondernemen niet langer verbergen. Oprichter Ignace Vanluchene vraagt hem mee aan boord. Ronie trekt opnieuw naar de universiteit om daar onder supervisie van professor Debergh de allerlaatste vermeerderingstechnieken onder de knie te krijgen. De rest is geschiedenis.

Van achterkamer naar hoogtechnologisch bedrijf

Wat voor een geschiedenis. De eerste kiem van Microflor wordt gelegd in een slaapstudio’s voor jonge medewerkers van handelsbedrijf Floréac. Moeilijk gaat ook, denkt Ronie en slapen doen we later wel. Het eerste labo is een feit. In 1999 gevolgd door een groter labo op een andere locatie. Op deze plek zal Microflor in 2012 uitbreiden. Ondertussen krijgt Microflor ook voet aan de grond in Slovakije.

Ronie en zijn baard

Al die tijd leidt Ronie dit in goede banen. Voorzichtig, stap voor stap, nooit bruuskeren, altijd achteromkijken om te checken of iedereen mee is. Bedachtzaam wrijvend in zijn baard. Want daar moeten we toch ook iets over vertellen? Over zijn legendarische baard, op zijn veertigste van de ene op de andere dag gewiekt. Door zijn vrouwelijke collega’s dan nog wel. Eén van hen, Katrien Rykaert, werkt al 33 jaar met hem samen. Ze gniffelt als ze eraan terugdenkt. “Het was tijdens een verrassingsfeest voor zijn verjaardag. Hij had zelf altijd gezegd dat hij vanaf zijn 40ste baardloos door het leven zou gaan. Wij hebben hem een handje geholpen.”

Het isj nie moeilijk, het isj gemakkelijk!

Hij kon ermee lachen. De Microflor-slogan “Growing smiles since 1986”, is hem op het lijf geschreven. Katrien haalt nog een herinnering op: de memorabele kerstfeestjes. ‘Elke afdeling kreeg de opdracht om een toneelstuk in elkaar te steken. Ronie was grote fan van komiek Chris Van den Durpel en met typetjes als Kamiel Spiessens en Jimmy B werkte hij iedereen op de lachspieren.’

Duurzaamheid avant la lettre

Momenten om te koesteren en zo heeft Katrien er wel meer: ‘Ronie was mijn baas, maar hij heeft die positie nooit uitgespeeld. Hij gaf veel vertrouwen aan zijn medewerkers en dwong op een natuurlijke wijze respect af. Uiteraard kon hij streng zijn, maar altijd rechtvaardig.’

Febe Floré beaamt. ‘Hij was extreem mensgericht. De anderen en het bedrijf kwamen altijd op de eerste plaats. Je zou kunnen zeggen dat hij zichzelf wegcijferde maar dat klopt niet helemaal. Zijn duurzame visie laat vandaag definitief sporen na. Voor Ronie was dat de toetssteen voor alle strategische stappen. Niet alleen in het bedrijf maar ook privé. Zo neemt hij nooit het vliegtuig en bouwde hij eigenhandig een passiefwoning. Hij is gewoon een mooie mens en we gaan hem heel hard missen.’

Regel 40 maar nog lang niet uitgezongen

Dat kan ook niet anders na 41 jaar onvoorwaardelijke inzet. Begonnen in een klein labo, met een handvol medewerkers en uitgegroeid tot innovatief internationaal bedrijf met meer dan 350 medewerkers. Je moet het maar doen. Ronie deed het.

Nu is het tijd voor iets anders. Vijf kleinkinderen en een moestuin die je volledige aandacht opeisen. En wie weet welke plannen je nog in je Excel hebt opgelijst? Het ga je goed en bedankt voor alles!